Jak učit děti lyžovat

Rate this post
By: Rob Wall

Pokud se rozhodneme, že budeme učit své děti lyžovat, tak to buď děláme sami, nebo si zaplatíme kurz, kde se dítěti budou věnovat zkušení instruktoři a ty jej povedou k tomu, aby se naučilo dobře lyžovat.

Za kurz se samozřejmě platí, a pokud peníze nechceme dávat, pak je to na nás, jak se k tomu postavíme. Tím, že dítěti kurz zaplatíme, se mnohdy ochudíme o krásné chvíle, které s dětmi můžete strávit. Proto je velmi zajímavé a i zábavné, když své děti učíme lyžovat sami. Chce to ale, aby rodiče byli sami lyžaři, jinak výuku mohou provádět jen těžko. S výukou začněte nejdříve ve 3 letech. Dítě v tuto dobu už umí samo velmi dobře chodit a běhat a ovládat své dolní končetiny. Je navíc připravené na neobvyklý způsob pohybu dolních končetin.

Pro první krůčky na lyžích použijte lyže, kterým se takzvaně říká First step. Pokud cítíte, že to dítě nebaví, tak jej do toho nenuťte. Jakmile do toho bude tlačené, může se vzpouzet. Na lyže můžete dítě začít zvykat i doma na koberci. Nechte jej, ať se v nich pohybuje a zkouší, jak se mu v nich otáčí.

A jak vybírat lyže? Měly být asi tak o 10 až 20 cm kratší, než je výška dítěte. Nebojte se lyží z bazaru. Na první krůčky není nutné vyhazovat za ně majlant a navíc berte v potaz to, že děti z lyží velmi rychle vyrostou. Oproti tomu byste ale měli investovat do nových lyžáků, protože ty by neměly být vyšlapané a rozhodně by měly být pevné.

Jako první by se mělo dítě naučit ťapkat v lyžích dopředu a dozadu a zjišťovat to, jak moc sníh klouže. Další bod je otáčení se na místě, kdy se dítě samo zvládne otočit až do vzdálenosti 5 metrů. Při sjíždění je velmi nutné, aby šlo o skutečně mírný svah. Většina lyžařských středisek takové svahy i s malými vleky mají.

Děti učte sjíždět formou hry tak, aby je to bavilo a aby neměly pocit, že jsou do něčeho tlačeni. Není důležitá forma výuky tolik, jako zasvěcení dítěte do světa zábavy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *