Jak vybrat trekové hole?

Rate this post

V poslední době velmi oblíbeným a populárním sportem je turistika s trekovými nebo Nordic walkingovými holemi. Nejenom, že vám hole dodají při chůzi terénem jistotu, velmi důležitým momentem je procvičení celého těla. Při chůzi bez holí, která je také zdraví prospěšná, vůbec nezapojujeme, anebo zapojujeme jenom málo, paže a svaly zádové. Správným výběrem holí je tělo v pohybu celé.

Při rozhodování, jaké hole si vybrat, zvažte, zda budete chodit aktivně sportovně, či zda budete chodit rekreačně, nenáročnými terény. Aktivní turista by rozhodně neměl šetřit a měl by si pořídit hole karbonové, pro rekreační turistiku možná zvolíte levnější hliníkové hole, nebo hole sklolaminátové.

By: Bad Kleinkirchheim

Hole se vyrábějí buď pevné, to znamená v celku, nebo teleskopické, skládající se ze dvou či tří částí. Spoje, pravda, mohou časem selhat. Nepříjemné by mohlo být upadnutí při zapírání se u přeskakování překážky.

Příjemné u holí je tlumení nárazů. Když tlumení u holí není, veškeré nárazy cítíte v celém těle. Teleskopické, tedy skládací hole, jsou výhodné, když za turistikou cestujete. Jsou skladnější, vždy znovu je ale musíte upravovat do vaší vhodné výšky.

V prodejně vám poradí, jakou výšku holí budete potřebovat. Všeobecně ale platí, že jsou pro vás vhodné takové, aby váš loketní kloub při držení hole svíral pravý úhel. Když budete chtít s holemi běhat, je třeba pořídit si hole o kousek vyšší, naopak při problémech s krční páteří zvolte hole o kousek nižší.

Oba typy holí jsou opatřeny poutky pro uchycení za zápěstí. Trekové hole mají jednoduché poutko, kdežto walkingová hůl má poutko v tvaru rukavice, čím je dobře upevněno k ruce a hůl při povolení dlaně neupadne na zem.

Hroty holí jsou opatřeny gumovými botkami, čím je zabezpečené neklapkání po tvrdém povrchu. V měkkém terénu lze gumové botky svléci, aby se hroty lehce zapichovaly do povrchu terénu a tím zabezpečovali jistotu při vaší chůzi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *