Jak se dělá karamel

Rate this post

Kdo z nás by neměl rád karamel. Karamel je součástí mnoha potravinářských výrobků. Vždyť i jeho výroba probíhá právě v potravinářském odvětví. Z karamelu se vyrábí bonbóny, krémy, a dokonce je i součástí alkoholových nápojů, nebo si jej přidáte do kávy.

By: Joy

Karamel je potravina oranžové barvy se sladkou chutí s nádechem připečení. Vznik karamelu je spojen s karamelizací cukru. Běžné využití karamelu je jako potravinářské barvivo. Položme si tedy otázku – jak se dělá karamel? Karamel vyrobíme velmi jednoduše.

Jeho přípravu zvládneme i doma. Před zahájením přípravy karamelu, bychom si měli zjistit, co vše budeme potřebovat k jeho výrobě. Karamel bude ke své výrobě potřebovat suroviny, kuchyňské potřeby a nakonec ledničku. Pokud vše máte připraveno, můžete začít dělat karamel.

Jak se dělá karamel – postup

  1. Suroviny

Pro přípravu karamelu budete potřebovat 0,5 kila cukru krupice, 12 deka vařící vody, 15 deka Hery. Z kuchyňských potřeb si pak připravte bílý talíř, hrnec a dlouhou vařečku.

  1. Smíchání surovin

Cukr nasypete do hrnce. Hrnec umístíte na plotnu o střední teplotě a neustále míchejte. Míchejte od dna hrnce, pečlivě a pomalu. Cukr bude postupně žloutnout a hrudkovatět. Nepřidávejte teplotu, stále vařte na střední teplotě. Míchání trvá 15 minut.

  1. Rozpuštěný cukr

Cukr se již rozpustil a obsahuje mnoho velkých hrudek. Teplotu teď musíte zeslabit na minimum. Začněte vařečkou tlouct do hrudek ve snaze je rozmělnit. Pokud Vám začne směs tuhnout, plotna má příliš nízkou teplotu. Přihřejte si vodu, tak aby byla vařící.

  1. Kontrola barvy a chuti karamelu

Cukr nám čím dál více hnědne. Tak je to správně. Vařečkou ve směsi vytvoříme malý tenký proužek a natřeme ho na bílý talíř. Tak si ověříte, zda má karamel správnou barvu. Poté ochutnejte. Karamel by měl mít při prvním setkání s jazykem chuť lízátka a následně až karamelu.

  1. Správná konzistence

Pokud má karamel správnou chuť a barvu, odstavíme jej z plotny. Přilijeme do něj vařící vodu a mícháme. Necháme chvilku vychladnout. Poté vyzkoušíme, zda má karamel konzistenci marmelády. Pokud ano přidáme tuk. Směs míchejte co 10 minut. Poté nalijte směs do skleniček a dejte vychladnout do lednice.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *