Zkusily jste si už pečení dortu? Anebo k takovému uměleckému dílku vzhlížíte s myšlenkou, že tohle byste nikdy nedokázaly?
Mnoho lidí mnoho ví. I při výrobě dortů jsou fígle, které hospodyňky cukrářky objeví buď předáváním si jich mezi sebou, anebo díky zkušenostem svým vlastním. Uvedením některých z nich bude možná pro vás povzbuzením, abyste vyzkoušely milé překvapení upéct vašim milým.
Neznamená, že dort ve tvaru kruhu musíte nutně péct ve formě kruhové. Stejně tak můžete upéct korpus či korpusy na plechu, a kruh, nebo jiný požadovaný tvar vykrojit. Kruh si můžete vystřihnout z papíru, stejně tak srdce, protože jeho stejnoměrný tvar se od oka vykrajuje obtížně. Ale třeba číslice k narozeninám vaší ratolesti, či k vzácnému jubileu vaší babičky, ty si předkreslíte třeba nožem.
K upečení korpusů vůbec nepotřebujete formu vymazávat. Na dno vystřihněte podle tvaru formy pečící papír a boky formy ponechejte suché. Těsto při pečení po stěnách rovnoměrně stoupá vzhůru a tak je upečený korpus na povrchu rovný, nevznikne kopeček uprostřed. Ten se utvoří tehdy, když po vymaštěných stěnách těsto „klouže“, nemůže nahoru a vypoulí se středem.
Do těsta na dort počítejte 4 dkg polohrubé, nebo z části hladké mouky na každé vajíčko.
Při pečení dortů velkých pečte korpusy dva, například ze 6 a 6 vajíček. Do dortu ořechového místo 4 dkg mouky přidejte 4 dkg pomletých ořechů. Nejvíce však 6 dkg ořechů místo 6 dkg mouky. Ořechy jsou mastné, těsto by bylo při větším množství ořechů těžké. Ořechy vlašské jsou lepší, než ořechy lískové.
Před vložením formy s těstem do trouby bude tato předehřátá na 200°, po vložení ihned teplotu stáhneme na 150°. Podle výšky korpusu pečeme asi 45 minut. Troubu neotvírejte prvních 15 minut. Těsto by kleslo, korpus by zůstal sražený. Upečení zkoušíme špejlí. Suchá špejle po vpichu do těsta značí, že je dort upečený.
Korpus vyklopte na další pečící papír. Přilepený kruh na vyklopeném korpusu stáhněte, aby dort vychladnul. Rozkrojení pro náplň je lepší až druhý den. Na krájení používejte jenom dlouhý nůž s pilkou, řez se vám podaří pěkně rovný. Džem či marmeládu použijte pikantní, pěkně chuťově ladí s máslovým krémem.
Na krém používejte jenom kvalitní máslo. Změklé důkladně vyšlehejte s práškovým cukrem a maličkým množstvím rumu. Cukr v hotovém krému malinko křupe? Jste ta správná cukrářka. Rum krém konzervuje, vydrží dlouho chutný. Kakao nebo mletou kávu přidáme do základního krému, když chceme krém kakaový nebo kávový.
Pokud máte korpus překrojený třikrát a více, střední díl pokropte sirupem: převařená voda s cukrem a přidat lžíci rumu. Dort nepůsobí suše.