Jak poslat balík na dobírku

Rate this post

Balíky a jejich odesílání patří mezi jeden z běžných způsobů přemisťování věcí. Balík můžeme posílat v případě prodeje, zaslání dárků příbuzným, kteří bydlí v jiném regionu než my. Balík většinou odesíláme z pošty. Balík můžeme zaslat obyčejně, nebo může poslat balík na dobírku.

Balík na dobírku se posílá v situacích, kdy někomu prodáváme něco věcného, přičemž potřebujeme, aby byl balík dodán, byly vyinkasovány peníze od příjemce balíku a vyinkasované peníze byly doručeny prodávajícímu. Tuto službu nám zajistí právě pošta. Do její kompetence patří odesílání balíku na dobírku.

Jak posílat balík na dobírku. Stačí nám k tomu jen troška šikovnosti. Nejdříve si doma musíme připravit věc, kterou chceme prodat. Poté si zajdeme koupit krabici potřebnou pro zabalení věci. Věc vložíme do krabice a máme kousek práce za sebou.

Jak poslat balík na dobírku. Zásilku musíme pečlivě zabalit, napsat čitelně adresu, vyplnit poštovní poukázku, zkontrolovat a zanést na poštu. Za odeslání takto připraveného balíku zaplatíme na poště.

Jak poslat balík na dobírku

● Pečlivé zabalení zásilky

Zboží zabalíme do krabice, ve které bude dobře utěsněno. Využít můžeme polystyrén nebo papírovou řezanku, ta zboží utěsní. Poté balík dobře zalepíme, aby se neotevřel, a zabalíme do pevného balicího papíru. Balicí papír zalepíme a převážeme pevným motouzem.

● Čitelně napsané adresy

Na balík uvedeme adresy. Adresa příjemce bude uvedená v pravém horním rohu. Zatím co adresa odesílatele bude uvedená v levém rohu balíku. Adresy píšeme velkým tiskacím písmem.

● Pozorné vyplnění poštovních poukázek

S balíkem přijdeme na poštu. Z nabídky tiskopisů si vybereme podací lístek a dobírkovou poukázku typu „A“. Na podacím lístku a dobírkové poukázce typu „A“ pozorně vyplníme předepsané kolonky, nesmíme zapomenout uvést, že se jedná o dobírku. Poté vyplníme cenu dobírky. V případě, že chceme, aby nám dobírka byla zaslaná na běžný účet, vyplníme na složenku jeho číslo. Pokud nechceme zaslat dobírku na běžný účet, bude dobírka doručená na poštovní adresu, respektive tedy na dodací poštu. Dodací pošta nás bude o doručení dobírky informovat výzvou. Tuto výzvu nalezneme v poštovní schránce. Pokud nám záleží na tom, aby zásilka byla doručená, můžeme balík i připojistit.

● Poslední kontrola

Balík odneseme k přepážce s řádně vyplněnými tiskopisy. Vhodné je slušně požádat úřednici o překontrolování správnosti vyplněných údajů.

Po všech těchto úkonech, balík zaplatíme a odcházíme domů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *