Cedník je jednou z nepostradatelných kuchyňských pomůcek. Na trhu je nepřeberné množství cedníků od plastových, silikonových, pocínovaných až po kvalitní nerezové.
Vybrat si je z čeho. Jenomže až při jeho použití zjistíte, zda jste nakoupili dobře.
Cedník tvaru polokoule je zpravidla dírkovaný po celém svém plášti. V obchodě si málokdo uvědomí, jakými směry poteče cezená tekutina. Rozhodně si tento tvar cedníku neposadíte do malého kastrůlku při potřebě scezení třeba kompotu. Kompotová šťáva vám bude sice stékat dovnitř podložené nádoby, avšak poteče také kolem dokola kastrolu, protože šťáva má k odtékání i postranní otvory cedníku.
Mnohem praktičtější je cedník, který je ve tvaru zkoseného kastrolu. Tekutina cezeného pokrmu odteče stejně, avšak pouze dnem cedníku posazeného do jiné nádoby a nebudete mít zatečenou celou kuchyňskou linku.
Dalším neméně důležitým momentem při nákupu cedníku je opěrný háček a tvar držadla cedníku. Všimněte si, zda má cedník vůbec háček na opačné straně rukojetě má. Je potřebný, když si potřebujete cedník opřít buď o dřez, aneb o okraj nádoby, do které pokrm cedíte. Ne, nemýlíte se, cedníky bez opěrného háčku skutečně na trhu naleznete.
I když háček na cedníku je, neznamená ještě, že je v pořádku. Zvláště u sítka na halušky, tzv. haluškovače, je důležité, aby jak rukojeť, tak opěrný háček cedníku byly dostatečně ploché a háček dostatečně zahnutý. Je velmi náročné, když při protlačování těsta přes haluškovač do vroucí vody, musíte navíc přidržovat na plotně některým prstem i hrnec s vařící vodou, protože při málo zploštělém držadle či háčku na cedníku, se vám cedník kymácí ze strany na stranu, zvláště pak, když váhou těsta je jedna strana cedníku těžší.
Můžete také na trhu vidět výrobek, který vám bude vyhovovat jak tvarem a otvory v něm, tak držadlem a opěrným háčkem, avšak nebude jednolitý. Bude mít dno zvlášť připojené k obvodové stěně.
Není to dobrá volba. Neomezuje to nijak ani cezení, ani protlačování halušek, nekomfortnost zjistíte při umývání. Pokud nemáte v kuchyni myčku na nádobí a všechno náčiní myjete ručně, jednolitý cedník velmi oceníte. Když totiž cokoliv na cedníku přischne, protože jej ihned po použití neumyjete, ze škvíry mezi dnem cedníku a jeho stěnou budete pracně přischnutou potravinu vyškrabovat.