Ovoce je zdravý a velmi důležitý prvek našeho stravování. Bohužel jde o potravinu, která poněkud brzy podléhá zkáze. Ačkoliv se mnozí rozhodnou pro pěstování ovoce doma, tak mají strach, že najednou budou mít velkou hromadu ovoce, která se bude postupně kazit.
Rychlé spotřebování ovoce?
Když je ovoce mnoho a nevíte co s ním, tak první věc, která vás napadne, jsou buchty, moučníky a koláče. Koláč lze upéct snad z každého ovoce a babičky je pečou pro své vnoučata, aby spotřebovali ovoce a zároveň udělali radost i těm nejmladším. Samozřejmě, že jde o dobrý nápad, ale ani koláč nevydrží věčně.
Jak uchovat ovoce dlouhodobě?
Většina lidí přemýšlí co udělat s ovocem, aby vydrželo co nejdéle. Problém je vyřešen – zavařujte kompoty, dělejte likéry, sirupy či marmelády. Někteří sice kritizují, že tepelná úprava odstraní některé vitamíny, což je pravdou, ale na druhou stranu mnoho vitamínů zde zůstane a ty můžete jíst kdykoliv.
Mošt
Zbavíte se přebytečného ovoce a zároveň uděláte osvěžující nápoj. Ovoce posbíráte a pečlivě omyjete. Pak z něj vylisujete šťávu – lidé, kteří mají doma odšťavňovač, mohou použít tento přístroj. A vymačkanou šťávu necháte odstát, aby se usadil kal. Pak jí zředíte s vodou, vmícháte cukr a můžete plnit předem umyté láhve. Pak láhve s moštem necháte na dvacet minut při teplotě osmdesát stupňů v zavařovacím hrnci a ochutnávat můžete téměř kdykoliv. Mošt můžete udělat klasicky z jablek, ale můžete také vyzkoušet netradiční ovoce, jako je angrešt a jiné.
Marmeláda
Pokud máte doma mnoho ovoce, kterého se chcete zbavit, udělejte z něj marmeládu. Tak spotřebujete ovoce a zároveň si vykonáte službu, protože pak ušetříte za drahé marmelády v obchodech. Vezmete si ovoce a opět jej důkladně očistíte. Ovoce prolisujete a pak prudce za stálého míchání vaříte asi pět minut, poté přidáte asi čtvrtinu balíčku petolu a opět směs provaříte. Ještě horký džem dávejte do čistých skleniček a po vychladnutí je můžete uzavřít a uskladnit.
Kompot
Nejsnadnější a nespíše nejběžnější uchovávání ovoce. Stačí, když si ovoce očistíte a naskládáte je do čistých sklenic. Potom ovoce zalijete nálevem, který se skládá pouze z vody a cukru. Nálev sahá do poloviny či tří čtvrtin sklenice. Pečlivě zavíčkujete a vaříte v zavařovacím hrnci asi na dvacet pět minut při teplotě osmdesát pět stupňů.
Likér
Pro ty, co se rádi zahřívají alkoholem, je zde výroba likéru. Vezmete zralé omyté ovoce, dáte je láhve a zasypete cukrem. Někdo přidává i koření, jako je hřebíček či skořice. A vše zalijete lihem anebo koňakem. Láhev necháte na několik týdnů na teplém místě, občas s ní můžete protřepat, aby se chutě promíchaly. Potom likér zředíte a můžete ochutnávat.
Uchovávejte i vy své ovoce a nebojte se vymýšlet nové věci.