Jak postavit zahradní krb

4/5 - (2 votes)

Zahradní krb představuje jednu z možností, jak využít místo na zahradě. Zahradní krb zpestří rodinný i společenský život. Kromě zpestření společenského života zpestří krb i zahradu. Zahradní krb dodá zahradě nádech okouzlení a příslib pořádání zahradních párty.

Jak postavit zahradní krb

grilExistují dva způsoby, jak postavit zahradní krb. Prvním a velmi jednoduchým způsobem stavby zahradního krbu je nechat si postavit krb specializovanou firmou. V tomto případě se o nic nemusíte starat. Firma dodá materiál i provede stavbu zahradního krbu. Sice bude zahradní krb brzy postavený, ale rovněž i draze zaplacený.

Druhým způsobem stavby zahradního krbu je svépomoc. Stavba zahradního krbu není těžká. Zahradní krb zvládne postavit každý člověk, který je manuálně trošku zručný, má čas i odvahu se do stavby pustit. Před položením základu zahradního krbu je nutné zvážit pár věcí. První věc, kterou musíme před položením základu krbu zvážit je jeho vhodné umístění na zahradě.

Víme – li, kam chceme krb na zahradě umístit, začneme s jeho stavbou. Pro inspiraci a zvážení se postupně podíváme na jednotlivé body stavby zahradního krbu. Každý bod bude obsahovat stručný popis toho, co musíme učinit, abychom postavili zahradní krb. Zahradní krb postavený svépomocí nám přinese radost hned dvakrát. Poprvé se budeme radovat z toho, že jsme jej postavili sami a podruhé budeme mít radost z příjemného místa pro odpočinek.

Jak postavit zahradní krb – postup

1. Umístění krbu

Umístění krbu na zahradě má velký význam pro jeho praktické využití. Měli bychom zohlednit směr převládajících větrů a podmínky vytvoření závětří. Tím ušetříme sousedy nadbytečného kouře ze zahradního krbu. Vybereme si klidné místo na zahradě, které bude dál od cesty a ani sousedi na nás nebudou moci koukat při použití našeho zahradního krbu.

2. Pracovní postup

Pracovní postup si rozvrhneme do několika fází. Nejdříve musíme mít povědomí o materiálech, vhodných pro stavbu zahradního krbu a plánek postavení zahradního krbu. Vhodným materiálem pro stavbu zahradního krbu jsou tepelně izolační desky, šamot a kámen. Šamot je vhodný zejména pro svou tepelnou odolnost, která je 1 300 stupňů Celsia. Kámen použijeme na nejméně namáhané části zahradního krbu a volíme pískovec.

3. Vybudování základů

Nejdříve musíme vybudovat při stavbě zahradního krbu základy. Terén, kde bude zahradní krb umístěn, srovnáme a vykopeme čtvercový či obdélníkový otvor, který zabetonujeme. Na betonu nešetřete, ať se zahradní krb v zimě nenahne. Otvor by měl být hluboký okolo 70 cm. Beton vyztužíme kameny, nebo ocelovými dráty. Poté necháme beton zaschnout.

4. Bednění

Nadzemní část krbu potřebuje bednění, které si vytvoříme. Bednění nám pomůže udržet tvar budoucího zahradního trhu. Spodní část krbu, bude naopak využitá k uložení dřevěných špalků. Myslet na to musíme již teď. Betonová deska ponese velkou tíhu, a proto bude vyztužena ocelovými dráty a tyčemi.

5. Ohniště

Na betonovou desku vyzdíme spodní část ohniště. Na ohniště použijeme šamotové cihly, které jsou odolné proti vysokým teplotám. Ze šamotových cihel postavíme i zdi zahradního krbu. Zhruba v polovině výšky zahradního krbu, zabudujeme ocelovou tyč na grilování. Šamotové cihly použijeme i na postavení zadní zdi zahradního krbu. Pro zpevnění cihel používáme šamotovou maltu. Výška bude 70 cm a hloubka by měla odpovídat dvěma třetinám šířky. Již musí být připevněn i rošt, který do zahradního krbu bude přivádět vzduch. Zbytek krbu dobudujeme kamenem.

6. Komín

Na závěr postavíme ze šamotových cihel komín. Ke komínu postavíme sopuch z 2 až 3 milimetrového silného plechu. Poté komín zazdíme a umístíme na něj měděnou střížku.

Shrnutí

Zahradní krb je hotový. Pokud jste jen trochu zruční, jde to svépomocí, je ale jasné, že to není pro každého. Pokud si na stavbu zahradního krbu netroufnete a vystačíte si s krbem v menším provedení, zato přenosným, tak se můžete inspirovat touto nabídkou zahradních krbů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *