Jaké jsou české tradice a zvyky

Rate this post

České tradice a zvyky jsou staré již řadu desítek let a některé ještě déle. Jsou lidé, kteří si na dodržení tradic velmi potrpí a jsou i tací, kteří je přecházejí. Mezi největší tradici, kterou snad dodržuje každý z nás, je zdobení vánočního stromku. Bez vánočního stromku si snad ani nedovedeme Vánoce představit. Kam jinam by si lidé mohli své dárky dávat, než pod stromek a i když jsou tací, kteří zvyky nedodržují, tak stromek si postaví a ozdobí každý z nás, výjimkou jsou lidé, kteří jsou u víry, která Vánoce neslaví. Vánoce a stromek k sobě neodmyslitelně patří. Stromek je tedy základ.

Ještě před tím, než se stromek ozdobí, přichází svátek svaté Barbory, který se slaví 4. prosince. Svobodné dívky si uříznou větvičky třešní a ty si potom dají do vázičky a čekají, zda jim do štědrého dne vykvetou, pokud se tak stane, do roka se vdají. Jdete-li v prosinci k někomu na návštěvu, tak mu přineste jmelí. Pokud jej darujete, přinesete do domu ochranu před nemocemi. Zelené jmelí přináší štěstí, zlaté pak přináší peníze. Pokud se pod jmelím políbíte, přinesete si lásku na celý rok. Líbat byste se měli pod jmelím až na štědrý den, jinak kouzlo nebude fungovat. Pokud si jmelí koupíte sami, tak také fungovat nebude, musíte jej darovat, nebo dostat.

Smažení kapra nepatří mezi až tak staré tradice, ale je celkem novou tradicí. U nás patří kapr ke štědrovečerní večeři, i když kapra začala hojně nahrazovat i jiná ryby a to například losos, či velmi oblíbený pangacius, protože tato ryba je bez kostí. Nicméně i další tradice je spojená právě s kaprem a to je tradice toho, že si dáváme šupinku z kapra do peněženky, aby se nás držely peníze a nerozkutálely se. Od večeře by neměl nikdo odcházet, znamenalo by to totiž, že už příští rok ke stolu společně neusedne. Po večeři se pak lidé obvykle po rozbalení dárků, věnují dalším zvykům a tradicím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *