Jak vybrat lyže

Rate this post

skiNastala zima a s ní i období zimních radovánek. Napadl sníh a mnoho lidí se rozhodlo využít zimní dovolenou k pobytu na horách. Obvykle bývá na horách více sněhu, než v nížinách. Zima je obdobím vhodným pro lyžařský sport. Někteří lidé lyžují jen rekreačně, jiný zase závodně. Lyžování se stalo vyhledávaným sportem.

Pro provozování tohoto sportu si musíme pořídit lyže. Koupit si správné lyže ovšem není jednoduché. Jak vybrat lyže? S výběrem lyží je to podobné, jako s koupí nového auta. Nejdříve musíme zvážit, k čemu přesně chceme lyže používat, proč je chceme a jakou by měli mít funkci.

Před koupí lyží si rozhodně položte otázku, jak dobře umíte lyžovat? Odpověď na tuto otázku je stěžejním bodem pro výběr lyží. Pokud víte, že jste, začátečník zvolte lyže měkčí. Tyto lyže nejsou náročné na techniku. Když lyžujete dobře, zvolte lyže tvrdší.

Víme – li, jací jsme lyžaři, můžeme se pustit do hledání vhodných lyží pro nás. Jak vybrat lyže, ať nám dlouho vydrží, jsou kvalitní a nejsou finančně moc nákladné? Využít pro výběr lyží můžete odborný servis. V ochodech zabývajících se prodejem lyží vám se vším poradí. Ovšem počítejte s tím, že jsi toto poradenství nechají velmi dobře zaplatit.

Jak vybrat lyže – postup

Rozhodli jste se, že si lyže vyberete sami. Stačí navštívit jakýkoliv sportovní obchod. Vybrat si můžeme lyže sportovní. Sportovní lyže jsou ve dvou kategoriích. První kategorií jsou vyšší sportovní lyže. Tyto lyže by si měli zvolit lidé, kteří se lyžování věnují závodně. Pro rekreační lyžování postačí lyže z kategorie nižších sportovních lyží. Tímto máme za sebou první krok výběru lyží.

Druhý krok správného výběru lyží spočívá ve zvážení délky oblouku lyží. Musíme vědět, zda chceme lyže s dlouhým obloukem, které mají větší rádius, nebo zda chceme lyže s kratším obloukem, jež mají menší rádius. Pro české sjezdovky je vhodné zvolit si lyže s kratším obloukem. Když víme, že budeme jezdit lyžovat do zahraničí, vybereme si lyže s dlouhým obloukem.

Třetím krokem pro správný výběr lyží je vhodně zvolená délka lyží. Délka lyží zásadně ovlivňuje celý charakter lyží. Lyže od 150 cm do 165 cm jsou vhodné pro kratší oblouky. Lyže od 160 cm do 175 cm jsou vhodné pro univerzální jízdu a mají střední oblouk. Lyže od 170 cm do 185 cm mají delší oblouk a jsou rychlejší.

Výběr lyží ovlivňuje i váha a výška lyžaře. Lidé vyšší a těžší potřebují lyže delší. Naopak lidé lehčí a menší potřebují lyže kratší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *