Mojito je typický kubánský nápoj, ve kterém jsou obsaženy lístky máty, bílý rum, třtinový cukr, limetka a perlivá voda a to v případě, že budete chtít mojito alkoholické. Mojito může být i nealkoholické a můžeme si jej připravit i sami doma.
Co k tomu bude potřeba?
Stejné ingredience, jako u alkoholického mojita, jen vynecháme rum.
Třtinový cukr, je potřeba nechat pořádně rozpustit. Dno skleničky posypeme cukrem. Rozdrtíme led, uděláme z něj tříšť a tou naplníme sklenici do dvou třetin. Do tříště přidáme pár lístků máty a dolijeme džusem.
Do sklenice přidáme šťávu z limetky a vhodíme i s kůrkou do nápoje, dolijeme sodou. Celou přípravu zakončíme vložením brčka a míchátka a sklenici ozdobíme limetkou.
Mojito bylo poprvé v baru představeno již v roce 1927. Nápoje, které však byly mojitu podobné se objevovaly již koncem 16. století. Mojito se stalo velmi oblíbeným a dnes je také velmi žádaným. Virgin mojito, tak se říká nealkoholickému mojitu, si můžete dopřát i když jste řidič. Pokud se však chystáte na popíjení alkoholu, dopřejte si mojito spolu s bílým rumem.
V jedné knize se také uvádí, že nápoj mojito se dříve pil každý den jako prevence proti choleře. K přípravě mojita použijte vysokou sklenici. Pokud budete chtít alkoholické mojito přidejte panáká, to znamená 4 cl, nebo 5 cl kubánského rumu.
Nápoj Mojito je oblíbený hlavně v letních měsících, kdy vás příjemně ochladí a osvěží. Přípravy tohoto nápoje mohou být různé, nemusíte se nutně řídit jen jedním receptem, ale mojito si klidně můžete udělat i 5x jinak. Do nápoje můžete dodat i jahody, nebo zázvorovou limonádu, meloun, nebo čerstvou malinu.
Všechny tyto ingredience jsou vynikající kombinací s letním osvěžením kubánského nápoje mojito. Záleží jen na vaší fantazii, jak si tento nápoje dochutíte. Důležité je, aby vám chutnal.